Практичні рекомендації при дотриманні Великого посту від “Аптеки АНЦ”
Автор: Щербакова Олександра Олегівна
Дата публікации: 27.03.2023
Великий піст відрізняється від звичайної дієти більш суворим режимом і обмеженнями. Під час посту необхідно виключити з раціону яловичину, свинину, курку, яйця, молочні продукти, продукти, що містять цукор (і взагалі, всі солодкі десерти), алкоголь і всілякі надмірності.
nАле в першу чергу, Великий піст це духовне очищення. Це не дієта. Не виключається можливість втрати ваги під час посту, але це просто приємне доповнення. В кінці ви все одно повертаєтеся до звичайного режиму харчування (якщо, звичайно, побажаєте того, може, Вам сподобається притримуватися посту), що спричинить за собою відновлення початкової ваги, можливо, навіть з надлишком.
n“Аптека АНЦ” ділиться з вами порадами та рекомендаціями, які допоможуть мінімізувати стрес, який неминуче буде відчувати ваш організм.
nНеобхідно:
n1. Забезпечити нормальне функцінірованіе ШКТ
nРізка відмова від продуктів тваринного походження може мати неоднозначний вплив на організм. Відмова від яловичини, свинини, птиці, яєць, риби позначиться позитивними змінами в роботі шлунково-кишкового тракту у цілому, перш за все, відсутністю втоми, тяжкості, а так само появою відчуття легкості і гарного настрою. Має невелику ймовірність поява дискомфорту за рахунок виключення кисломолочних продуктів, тому варто включити в раціон вівсянку і квашену капусту – це може допомогти нормалізувати баланс мікрофлори і стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту у цілому.
n2. Приймати добавки, що містять кальцій
nВідмова від кисломолочних продуктів може привести до невеликого дефіциту кальцію. Кальцій є незамінним макроелементом, що надає кісткам і зубам міцність. Також, крім біологічно активних добавок, багаті кальцієм й зелені овочі та горіхи.
n3. Урізноманітнити раціон харчування
nНасправді, виключення продуктів тваринного походження не робить харчування одноманітним. З дозволених продуктів рослинного походження можна приготувати безліч смачних і поживних страв, а головне, корисних! В інтернеті є безліч рецептів страв, які варто обов’язково приготувати щоб провести пост смачно і без шкоди здоров’ю (наприклад, авітамінозом).
n4. Споживати достатню кількість води
nБудь-яку зміну звичного способу харчування організм сприймає як стрес і починає запасати воду. Щоб уникнути набряків і дефіциту води, необхідно пити достатню кількість рідини. Людська кров на 4/5 складається з води, поповнення балансу якої дуже важливо для будови нових клітин крові. Вода також необхідна для нормальної роботи мозку.
n5. Споживати достатню кількість білка, знайдіть альтернативу м’ясу
nНа початку посту можна відчути неастачу тваринного білка в раціоні харчування. Тому варто заповнити цю нестачу білком рослинним, який в достатній кількості міститься в сої, горіхах.
n6. Не забувати про споживання жирів
nУ певний час посту не можна використовувати в їжу навіть рослинне масло (олія). Тому дотримуйтесь норми споживання жирів, бажано, ненасичених. Кращі для цього продукти – авокадо, насіння льону – які можна з успіхом використовувати в приготуванні каш, салатів.
n7. Пам’ятати, що Великий піст – це не тільки обмеження в їжі.
nПіст – це в першу чергу духовне очищення, а не дієта. Важлива суть поста – позитивний настрій, добродіяльність, відмова від вседозвільного життя. Обмеження в раціоні харчування сприймаються виключно як допоміжний інструмент, щоб очищення було повним: і духовним, і тілесним. Необхідно бути добрим, і відкритим і тоді Великий піст пройде з користю!