Больові відчуття в животі після їжі— явище, знайоме багатьом з нас. З'являтися больовий синдром після вживання їжі може з різних причин, які зазвичай безпосередньо пов'язані з патологічними станами травного тракту.
Самостійно призначати собі ліки при болях після їжі не можна. Обов'язково потрібно з'ясувати причину їх появи та лікувати хвороби, симптомом яких є цей біль.
Причини появи болю після прийому їжі
Після їжі біль може виникнути при наступних патологічних станах:
- Роздратований стравохід. Внаслідок вживання гарячої, гострої або холодної їжі слизова стравоходу дратується, при цьому біль можна описати, як тупий.
- Індивідуальна непереносність деяких продуктів. При непереносності деяких харчових продуктів або речовин при їх вживанні з'являються сильні спазми. Найчастіше вони виникають практично відразу після вживання, але можуть виникати й через деякий час (до двох діб). Дає спастичний біль, що супроводжується порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, метеоризмом, проносом.
- Хронічний гастрит. Дає сильний біль невдовзі після того, як їжа попала в шлунок (особливо груба та кисла їжа). Одночасно з болем часто виникають печія, нудота, метеоризм.
- Виразкова хвороба шлунку. Болі при виразці часто спостерігаються на голодний шлунок, але можливі й через 0,5- 1 годину після їжі. Біль нападоподібний— спочатку посилюється, а потім поступово слабшає.
- Гастродуоденіт. Дає біль після їжі, який локалізується в області пупка та під ложечкою. Механізм виникнення цього болю пов'язаний із запаленням в слизових оболонках шлунку або ж дванадцятипалої кишки. Додаткові симптоми: кисла або тухла відрижка, відчуття роздутого живота.
- Печінкова колька. Біль може бути спровокований надлишково жирними стравами. Біль гострий, локалізований справа, іноді може поширюватися по всьому животу, віддавати в праву руку та міжлопатковий простір.
- Піроспазм. Больові відчуття реєструються в надчеревній ділянці. Причиною появи патології є спазм сфінктера, який розташовується на виході зі шлунку. Піроспазм проявляється внаслідок неврозів. Може супроводжуватися сильним блюванням, що заважає засвоєнню їжі та призводить до втрати ваги.
- Синдром подразненого кишківника.Також супроводжується больовими відчуттями відразу після їжі, дає здуття живота, діарею. Неприємні відчуття зникають після дефекації.
- Панкреатит. Стає причиною постійних тупих або ріжучих болів. Больові відчуття спостерігаються в правому або лівому підребер'ї, можуть віддавати в спину. Біль може наростати та призводити до шоку.
- Рак шлунку. На ранніх стадіях злоякісні утворення можуть не давати симптомів. На більш пізніх стадіях з'являються болі в епігастрії, які супроводжуються блювотою часто з кров'ю. Навіть при вживанні невеликої порції їжі виникає відчуття переповненого шлунку.
Діагностика та лікування захворювань, що викликають біль після їжі
Діагностувати захворювання, яке стало причиною болів в животі після їжі допоможе визначення характеру болю. Зазвичай враховується:
- скільки часу проходить від вживання їжі до виникнення болю,
- місце розташування болю,
- інтенсивність болю,
- які симптоми супроводжують (пронос, блювота, наявність відрижки та запору, метеоризм, здуття живота),
- загальний стан пацієнта (втрата ваги, розвиток анемії).
Однак зважаючи на велику кількість можливих патологій діагностувати хворобу тільки на основі больових відчуттів неможливо. Необхідно обстеження, яке може включати УЗД черевної порожнини, рентгенографію, гастроскопію, лабораторні аналізи, КТ, МРТ та інше. Вибрати обстеження, яки потрібні саме вам допоможе лікар. Захворюваннями шлунково-кишкового тракту займається гастроентеролог. Після точної діагностики він призначить курс лікування, що дозволить усунути біль після їжі.