Харчове отруєння – це патологічний стан, який виникає після потрапляння при вживанні їжі в організм токсичних речовин, патогенних мікроорганізмів або їх токсинів. Найчастіше це гострий стан, але можливе і хронічне харчове отруєння.
Причини виникнення харчового отруєння
Серед причин виникнення харчового отруєння слід вказати:
Бактеріальне отруєння. Виникає при попаданні в шлунково-кишковий тракт певних бактерій, а також їх токсинів. Це найбільш часта причина (понад 90%) харчових отруєнь. Для цього різновиду харчових отруєнь також є спеціальний термін «харчові токсикоінфекції». Бактеріальне отруєння зазвичай спостерігається влітку, коли через спекотну погоду патогенні мікроорганізми, що потрапили в їжу, починають бурхливо розмножуватися.
Найбільш часто харчове отруєння викликають кишкові палички, стафілококи, сальмонели, клострідії, ентерококи та ін. В продукти харчування ці мікроорганізми можуть потрапити від тих, хто займається їх виготовленням, в результаті забруднення навколишнього середовища випорожненнями тварин, недотримання санітарних умов та порушення правил зберігання продуктів.
Можливе отруєння токсинами мікроорганізмів, які можуть призводити до харчових інтоксикацій. Це відбувається після вживання продуктів, оброблених термічно, але зіпсованих до моменту приготування.
Отруєння грибами. Одне з найнебезпечніших видів харчових отруєнь, коли в їжу вживаються отруйні види грибів.
Отруєння ягодами, наприклад, вовчими ягодами, може спостерігатися після поїдання отруйних ягід. Найчастіше від нього страждають діти.
Отруєння при вживанні м'ясних продуктів. Є ряд видів тварин, які здатні синтезувати та накопичувати у своїх тканинах отруйні речовини. Найвідомішим прикладом такого роду отруєнь можна назвати вживання неправильно приготовленої риби фугу.
Отруєння при вживанні отрут та хімічних речовин. Отруєння може спостерігатися в результаті недотримання техніки безпеки, наприклад, при застосуванні отрут для знищення гризунів або обробці пестицидами овочів та фруктів. Також в їжі можуть накопичуватися важкі метали і нітрати.
Симптоми харчового отруєння
Найбільш характерні симптоми харчового отруєння:
- нудота,
- блювота,
- діарея,
- болі в області живота,
- загальна слабкість,
- лихоманка, підвищення температури,
- спрага,
- запаморочення.
Зазвичай спочатку з'являється нудота, з'являються блювотні позиви, діарея з частою потребою спорожняти кишківник. При цьому в калі можуть спостерігатися елементи крові. З'являються сильні спазми в кишківнику, спрага, запаморочення.
Порушується всмоктування рідини в кишківнику, що може призводити до зневоднення, порушуються білковий та вуглеводний обмін, організм починає втрачати необхідні речовини.
В разі важких отруєнь можуть спостерігатися судоми, втрата свідомості. Стан вимагає термінової медичної допомоги.
Ускладненнями отруєння можуть бути дисбактеріоз, ураження нервової та серцево-судинної систем, токсичний гепатит, гостра ниркова та печінкова недостатність.
Діагностика та лікування харчового отруєння
Симптоми харчового отруєння можуть бути схожими з симптоматикою деяких захворювань. Лікар ретельно проводить збір анамнезу, з'ясовує обставини, що передували появі симптомів.
Крім того, робиться бактеріологічне дослідження калу, промивних вод шлунку та блювотних мас, залишків підозрілих харчових продуктів, аналіз крові та сечі.
В разі необхідності можуть призначатися колоноскопія, УЗД або рентген органів черевної порожнини.
В разі гострих отруєнь зазвичай лікування призначається до точної постановки діагнозу, коли стан хворого вимагає негайного втручання.
Лікування харчового отруєння включає промивання шлунку, призначення очисних клізм. Призначаються сорбенти, засоби, які забезпечують регідратацію, препарати, що сприяють відновленню слизової, спазмолітики. Якщо причина отруєння – інфекції, то може знадобитися лікування антибіотиками. Можуть призначатися протиблювотні й протидіарейні препарати.
Якщо промивання шлунку та вживання препаратів не дає результату і блювота не припиняється, здійснюється інфузійна терапія.