Запальні захворювання кишечника інфекційної і алергічної природі розвиваються в результаті вживання їжі, що містить алергени або хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть протікати у вигляді гастроентериту (ураження шлунка і тонкого кишечника) або гастроентероколіту (ураження шлунка, товстого і тонкого кишечника).
Загальні відомості
Для інфекційно-запальних і алергічних захворювань кишечника характерні розлади травлення з подібною симптоматикою. Хворих турбують нудота, блювота, діарея, болі в животі і симптоми загальної інтоксикації (головний і м'язовий біль, озноб, підвищення температури тіла до 38-39 ℃). Причиною появи даних симптомів є подразнююча дію алергенів або токсинів бактерій на слизову оболонку кишечника.
Харчове отруєння
Харчові отруєння (токсикоінфекції) найчастіше мають бактеріальну природу. Вони розвиваються після вживання продуктів, контамінованих умовно-патогенними мікроорганізмами (протеї, кишкові палички, ентеробактерії) або специфічними збудниками (Clostridium botulinum). У кишечнику бактерії виділяють ентеротоксини, які подразнюють слизову оболонку і викликають симптоми інтоксикації. Хвороба починає проявлятися через кілька годин після вживання зараженої їжі.
Харчові токсикоінфекції розвиваються після вживання таких продуктів:
- м'ясні і рибні страви;
- овочеві салати;
- ліверні ковбаси;
- холодці;
- пироги з м'ясною начинкою;
- копчене м'ясо і риба.
Спалахи харчових отруєнь трапляються переважно в літній час, що пояснюється спекою і великою кількістю масових заходів (весілля, випускні і т.д.). Шкідливі бактерії потрапляють в їжу і розмножуються там, чому сприяє недостатня термічна обробка продуктів або їх зберігання в неналежних умовах.
Харчова алергія
На відміну від токсикоінфекції, харчова алергія розвивається після вживання абсолютно якісних продуктів харчування. Як правило, її симптоми проявляються вже через кілька хвилин після вживання алергену. Крім гастроентериту у хворих може з'являтися висип, кашель, набряк Квінке та стоматит (запалення слизової оболонки рота).
Алергічні реакції викликають такі продукти:
- яйця;
- мед;
- морепродукти;
- арахіс;
- горіхи;
- пшениця;
- молоко.
Швидкість розвитку хвороби і її тяжкість залежать від віку людини, його чутливості до алергенів і типу алергічної реакції.
Дії пацієнта
При появі симптомів гастроентериту спочатку слід промити шлунок. Для цього необхідно приготувати і випити слабкий розчин перманганату калію або харчової соди. Потім потрібно викликати блювоту. Процедуру краще повторити кілька разів, поки блювотні маси не стануть абсолютно чистими.
Після промивання шлунка слід прийняти ентеросорбенти (Активоване вугілля, Ентеросгель, Смекта). Вони допоможуть вивести залишки токсинів з організму і прискорять одужання.
Щоб компенсувати втрату рідини при блювоті і діареї, необхідно пити якомога більше рідини — не менше 2-3 літрів на добу. При цьому в воду можна додавати невелику кількість кухонної солі, яка відновить електролітний баланс. Також можна приймати спеціальні регідратаційні засоби (Регідрон, Ораліт).
Діагностика і лікування
Для діагностики харчових отруєнь використовують лабораторні методи дослідження, які дозволяють ідентифікувати збудника інфекції. Алергічні гастроентериту виявляють шляхом визначення рівня еозинофілів і імуноглобулінів в крові хворих.
Лікування підбирають з урахуванням етіології, тобто причини хвороби. При алергічних ентероколітах хворому призначають елімінаційної дієту, яка повністю виключає з раціону алергенні продукти. При ботулізмі обов'язково вводять антитоксичну сироватку відповідно до типу виявлених бактерій. Всім пацієнтам з кишковими розладами обов'язково проводять замісну терапію — компенсують дефіцит рідини і відновлюють нормальний електролітний баланс.