Для лікування НЕСТАЧА ОМЕГА-3 НЕНАСИЧЕНИХ КИСЛОТ:
Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування
НЕСТАЧА ОМЕГА-3 НЕНАСИЧЕНИХ КИСЛОТ
Нестача омега-3 ненасичених кислот
Терміном "омега-3" об'єднують кілька поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), схожих за структурою і біологічними функціями. Вони є одним з незамінних компонентів клітинних мембран і необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем.
Жирні кислоти не можуть синтезуватися в організмі, тому повинні надходити ззовні разом з продуктами харчування. Основним джерелом омега-3 є жирна морська риба: лосось, тунець, скумбрія, сардина і т.д.
Причини дефіциту
У нормі щодня потрібно вживати як мінімум 1 грам омега-3 жирних кислот — саме така їх кількість потрібна для повноцінного функціонування всіх клітин в організмі.
У перерахунку на продукти харчування це:
- 120 г свіжого тунця;
- 70 г свіжого лосося;
- 90 г консервів із сардин;
- 5-10 горіхів;
- 1 ч ложка насіння льону;
- 2 ст. ложка рапсового масла.
У раціоні більшості людей відсутні продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, що і є основною причиною нестачі цих речовин в організмі. За статистикою, звичайна сучасна людина в середньому вживає всього лише 50-70% омега-3 кислот від життєво необхідної норми.
Симптоми і наслідки
Брак омега-3 не викликає специфічних симптомів і проявів, тому може довгий час залишатися непоміченим. У довгостроковій перспективі це може мати негативні наслідки для здоров'я, оскільки нестача жирних кислот підвищує ризик розвитку атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, депресії та ряду психоневрологічних розладів.
На дефіцит омега-3 можуть вказувати такі ознаки:
- сухість шкіри;
- ламкість нігтів і волосся;
- підвищена стомлюваність;
- надмірна імпульсивність, агресивність, злість;
- поганий сон;
- проблеми з суглобами.
У людей, що вживають мало жирних кислот, часто виявляють підвищений рівень холестерину і шкідливих ліпідів в крові. Включення в раціон омега-3, навпаки, допомагає в короткий термін нормалізувати рівні холестерину і ЛПНЩ.
Діагностика і лікування
Брак омега-3 жирних кислот можна виявити лабораторно, зробивши комплексний аналіз крові на ненасичені жирні кислоти. Зменшення концентрації будь-якої з ПНЖК сімейства омега-3 говорить про їх недостатнє вживанні з продуктами харчування.
Нормальний вміст ненасичених жирних кислот в крові:
- Ейкозапентаєнова — 14 - 100 мкмоль / л.
- Докозагексаєнова — 30 - 250 мкмоль / л.
- Альфа-ліноленова — 50 - 130 мкмоль / л.
Для коменсації дефіциту омега-3 фахівці рекомендують корекцію раціону харчування і включення в нього продуктів, багатих ненасиченими жирними кислотами. До них відносяться жирні сорти морської риби, риб'ячий жир, лляне, конопляне і рапсове масло, морські водорості, шпинат, чіа та ін.
При важкому дефіциті ПНЖК, який не вдається скорегувати за допомогою правильного харчування, хворим можуть призначати препарати омега-3 і біологічно активні добавки з поліненасиченими жирними кислотами.