Гострим гастритом називають раптове запалення слизової оболонки шлунка в результаті разового впливу сильних подразників. Захворювання розвивається гостро і триває протягом невеликого проміжку часу. З ним нерідко стикаються люди, що раніше не страждали хворобами шлунково-кишкового тракту.
Гострий гастрит важливо відрізняти від загострення вже наявного хронічного гастриту. Це два абсолютно різних захворювання, з різними причинами і механізмами розвитку. На відміну від хронічного, для якого характерна атрофія, при гострому гастриті слизова оболонка інфільтрується нейтрофілами. Це особливий вид лейкоцитів, поява яких вказує на гострий запальний процес.
Причини
Спровокувати розвиток гострого гастриту можуть подразнюючі хімічні речовини, великі дози алкоголю і деякі лікарські препарати (НПЗП, кортикостероїди і т.д.). Хвороба також може розвиватися при харчових токсикоінфекціях, викликаних вживанням неякісної їжі, зараженої патогенними мікроорганізмами. В такому випадку у хворих діагностують гастроентерит — одночасне запалення слизової оболонки шлунка і тонкого кишечника.
Симптоми гострого гастриту
В першу чергу у людей з гострим гастритом з'являється сильний біль у верхній частині живота. Як правило, він супроводжується нудотою, блювотою і порушеннями стулу (діареєю). Якщо причиною запалення стало харчове отруєння, до перерахованих симптомів можуть додаватися ознаки інтоксикації (підвищення температури тіла, головний біль, запаморочення).
Діагностика
Діагноз гострий гастрит ставлять на підставі характерних клінічних симптомів і результатів езофагогастродуоденоскопії (ЕГДС). При ендоскопічному дослідженні шлунка у хворих зазвичай візуалізується набрякла, запалена, вкрита дрібними ерозіями слизова оболонка.
Лікування гострих гастритів
У першу добу хворим рекомендують повністю відмовитися від прийому їжі, замінивши її теплою водою або чаєм. Потім в раціон включають варену або приготовану на пару їжу: яйця в смятку, легкі супи, картопляне пюре, рибу, нежирне м'ясо, фруктові желе, сир, молоко.
Разом з дієтою хворим призначають медикаментозне лікування:
- Спазмолітики (Спазмалгон, Но-шпа) для зняття м'язового спазму і зменшення болю.
- Антациди (Маалокс, Альмагель) для нейтралізації соляної кислоти і зменшення її подразнюючої дії на слизову оболонку шлунка.
- Антисекреторні засоби (Пантопразол, Омепразол) для зменшення продукції соляної кислоти і зменшення симптомів гастриту.
- Гастропротектори (препарати вісмуту) для обволікання і захисту слизової оболонки шлунка від агресивних чинників.
- Прокінетики (Мотилиум, Церукал) для нормалізації моторики шлунково-кишкового тракту і боротьби з блювотою.
- Інфузійна терапія (сольові розчини, ізотонічний розчин, препарати калію) для корекції водно-електролітних порушень і поповнення обсягу рідини, що була втрачена при блювоті і діареї.
Гострі гастрити добре піддаються лікуванню і швидко закінчуються одужанням. Як правило, всі вони мають сприятливий прогноз. У рідкісних випадках гострі гастрити можуть мати тяжкий перебіг і супроводжуватися появою ерозій, шлункових кровотеч або інших ускладнень.
Лікування гострих гастроентеритів
Хворим з харчовими токсикоінфекціями в першу чергу роблять промивання шлунка. Для цього спочатку дають випити 2-3 склянки теплої води, після чого викликають блювоту. Процедуру повторюють до тих пір, поки промивні води не стануть абсолютно чистими. Потім людині дають прийняти ентеросорбенти (Активоване вугілля, Ентеросгель, Фосфалюгель, Смекта), а для боротьби з інфекцією призначають антибіотики (фторхінолони, аміноглікозиди і т.д.).