Відрижкою називають довільне чи мимовільне скорочення м'язів черевного преса, діафрагми і стінок шлунка, в результаті якого через рот виділяються гази, що знаходяться в шлунку і стравоході. Іноді разом з повітрям в ротову порожнину викидаються частинки неперетравленої їжі (це явище називається зригуванням). У багатьох людей відрижка супроводжується здуттям живота, підвищеним газоутворенням, печією, неприємним запахом і присмаком у роті.
Фізіологічна відрижка
У нормі відрижка є фізіологічним механізмом, який регулює величину повітряного міхура шлунка. Завдяки їй з шлунково-кишкового тракту видаляється надлишок повітря, який випадково потрапив туди разом з їжею.
Епізодична відрижка може з'являються у абсолютно здорових людей через переїдання, вживання газованих напоїв або фізичні навантажень відразу після прийому їжі. Регулярна відрижка часто буває наслідком аерофагії — заковтування повітря при квапливій їді або підвищеній емоційній лабільності.
Відрижка при хворобах стравоходу
Найбільш поширеними захворюваннями стравоходу є рефлюкс-езофагіт і гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Для них характерна відрижка повітрям з кислим присмаком, яка супроводжується печією — неприємним відчуттям печіння або тепла в надчеревній ділянці.
При більш тяжких хворобах стравоходу (ахалазія кардії, дивертикуліт, грижа стравохідного отвору діафрагми) у людини з'являється часта відрижка з тухлим або гіркуватим присмаком. Вона обумовлена порушенням прохідності стравоходу і загниванням їжі в його просвіті.
Відрижка при хворобах шлунка
Залежно від кислотності шлункового соку відрижка при захворюваннях шлунка може мати кислий або тухлий присмак. Гастрити і виразки з підвищеною кислотністю супроводжуються посиленням вироблення соляної кислоти, через що викликана ними відрижка має кислий присмак.
При аутоімунних і атрофічних гастритах соляної кислоти утворюється мало, що призводить до порушення перетравлення їжі та її бродіння. В результаті цього у людини з'являється відрижка тухлим і тухлий присмак у роті. Подібні симптоми також можуть вказувати на стеноз пілоричного відділу шлунка — при даній хворобі порушується процес евакуації їжі зі шлунка, через що вона починає бродити.
Відрижка при хворобах печінки
Для захворювань печінки і жовчовивідних шляхів характерна відрижка з гірким присмаком. Її поява часто свідчить про дискінезію жовчовивідних шляхів, жовчнокам'яну хворобу, хронічний холецистит або гепатит. Причиною відрижки в даному випадку є дефіцит жовчних ферментів, що порушує процес перетравлення їжі (або, навпаки, надлишкове виділення жовчі з подальшим подразненням нею слизової оболонки шлунка і тонкого кишечника),
Інші причини відрижки
В теорії відрижка може з'являтися при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, які супроводжуються порушенням процесу травлення. Її може викликати ферментна недостатність, неспецифічні запальні захворювання кишечника, дисбактеріоз, харчові токсикоінфекції, біліарний панкреатит, хвороба Жильбера і т.д.
При регулярній появі відрижки з неприємним присмаком і запахом слід звертатися до лікаря-гастроентеролога. Спеціаліст проведе обстеження, з'ясує причину проблеми і поставить діагноз, після чого підбере оптимальну схему терапії. Самолікування відрижки вкрай небажано. У кращому випадку воно виявиться неефективним, в гіршому — викличе непередбачувані ускладнення.