Харчові токсикоінфекції (ХТІ)
Для лікування ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ (ХТІ):
Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування
ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ (ХТІ)
Терміном харчові токсикоінфекції об'єднують групу гострих короткочасних захворювань, збудниками яких є умовно-патогенні мікроорганізми і екзотоксини, що виділяються ними. Для харчових токсикоінфекцій характерний груповий, часто вибуховий характер захворюваності. Примітно, що за короткий проміжок часу (зазвичай кілька годин) хвороба проявляється практично одночасно у всіх учасників спалаху.
Механізм розвитку харчових токсикоінфекцій (ХТІ)
Харчові токсикоінфекції розвиваються в результаті інфікування стафілококами, протеями, клостридіями, ентеробактеріями або іншими умовно-патогенними мікроорганізмами. Людина заражається ними при вживанні погано приготовленої або зіпсованої їжі, що містить хвороботворні бактерії і виділені ними токсини. Спалахи токсикоінфекцій найчастіше викликають домашні консерви, м'ясні і рибні страви, ковбаси, овочеві салати, холодці, киселі, компоти, пудинги.
Провідну роль у розвитку симптомів хвороби відіграють бактеріальні екзотоксини. Потрапивши в організм людини, вони впливають на слизову оболонку шлунка і кишечника, викликаючи запалення і підвищуючи її проникність. В результаті цього збільшується секреція рідини і електролітів в просвіт шлунково-кишкового тракту, що призводить до появи блювоти і діареї.
Симптоми харчових токсикоінфекцій (ХТІ)
Перші симптоми ХТІ зазвичай з'являються протягом кількох годин після вживання інфікованого продукту. Хвороба починається гостро і зазвичай протікає у вигляді гастроентериту.
Характерні ознаки токсикоінфекції:
- нудота;
- багаторазова блювота;
- діарея з виділенням рідкого стулу до 10 разів на добу;
- озноб і підвищення температури тіла;
- головний біль;
- слабкість і інші ознаки інтоксикації.
У багатьох хворих з'являються виражені симптоми дегідратації, падає артеріальний тиск, блідне шкіра, утворюється біло-сірий наліт на язиці. Тривалість захворювання зазвичай становить 1-3 дні, після чого настає одужання.
В деяких випадках харчові токсикоінфекції можуть ускладнюватися гіповолемічним шоком і гострою серцевою недостатністю на тлі електролітних порушень (гіпокаліємії).
Діагностика і лікування харчових токсикоінфекцій (ХТІ)
ХТІ діагностують за допомогою бактеріологічного методу, досліджуючи кал і блювотні маси хворого, а також залишки зараженої їжі. Доказом наявності токсикоінфекції є виділення ідентичних штамів бактерій від всіх одночасно хворих людей і з залишків продуктів харчування.
Лікування починають з багаторазового промивання шлунка 0,1% розчином перманганату калію або 2-4% розчином харчової соди. Після цього хворому дають ентеросорбенти (смекта, активоване вугілля) і відновлюють водно-сольовий баланс. При легкому зневодненні зазвичай проводять пероральну регідратацію глюкозоелектролітнимі розчинами, а при важкому — призначають внутрішньовенну інфузійну терапію з застосуванням розчинів, відновлюють нормальний електролітний баланс (Лактасоль, Ацесоль, Трисоль, Квартасоль та ін.).
Що стосується антибактеріальних засобів, їх застосування при неускладнених токсикоінфекціях недоцільно.